Salceson swojski do słoika

4.5 (168 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten salceson lub jak ktoś woli głowizna może być przechowywany nawet kilka miesięcy . Można go zabrać na przykład wyjeżdżając do pracy za granicę , na biwak ,lub w każde inne miejsce.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 golonki wieprzowe przednie
    2 nóżki wieprzowe
    1 kg. podgardla wieprzowego
    1 kg. karkówki wieprzowej
    5 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    mała główka czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson swojski do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • salceson 1. Golonki umyć i oczyścić dokładnie ,tak samo postąpić z nóżkami . Razem z podgardlem i karkówką włożyć do dużego garnka ,zalać wodą tak aby mięso było całkowicie przykryte. Gotować aż do wytworzenia się na powierzchni tzw. szumów .Następnie pozbierać dokładnie wszystkie szumy gdyż chcemy aby nasz salceson nie był mętny tylko przejrzysty , dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 łyżki soli. Gotować do miękkości około 3 godziny ,ale po godzinie gotowania należy wyjąć karkówkę żeby się nie rozgotowała. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości wyjąć je z wywaru ,ostudzić ,obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki .Wywar z mięsa przecedzić przez sitko . Mięso przełożyć do miski i zalać wywarem tak aby tylko . Doprawić pieprzem ,oraz drobno posiekanym czosnkiem ,w
    razie potrzeby dodać sól ale to zależy od własnego smaku.Nakładać do słoików i pasteryzować 1//2 godziny .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować