Ten salceson lub jak ktoś woli głowizna może być przechowywany nawet kilka miesięcy . Można go zabrać na przykład wyjeżdżając do pracy za granicę , na biwak ,lub w każde inne miejsce.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
3 golonki wieprzowe przednie
2 nóżki wieprzowe
1 kg. podgardla wieprzowego
1 kg. karkówki wieprzowej
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
mała główka czosnku
sól i pieprz do smaku
Salceson swojski do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki umyć i oczyścić dokładnie ,tak samo postąpić z nóżkami . Razem z podgardlem i karkówką włożyć do dużego garnka ,zalać wodą tak aby mięso było całkowicie przykryte. Gotować aż do wytworzenia się na powierzchni tzw. szumów .Następnie pozbierać dokładnie wszystkie szumy gdyż chcemy aby nasz salceson nie był mętny tylko przejrzysty , dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz 2 łyżki soli. Gotować do miękkości około 3 godziny ,ale po godzinie gotowania należy wyjąć karkówkę żeby się nie rozgotowała. Gdy mięso zacznie odchodzić od kości wyjąć je z wywaru ,ostudzić ,obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki .Wywar z mięsa przecedzić przez sitko . Mięso przełożyć do miski i zalać wywarem tak aby tylko . Doprawić pieprzem ,oraz drobno posiekanym czosnkiem ,w
razie potrzeby dodać sól ale to zależy od własnego smaku.Nakładać do słoików i pasteryzować 1//2 godziny .
Komentarze