Ciasto czekoladowe z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Łatwy

Pyszne wilgotne mocno czekoladowe ciasto . W sezonie jesiennym gruszki zerwane prosto z drzewa ,a zimą pyszne soczyste zamknięte w słoiku.

  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 80 g masła
    200 g gorzkiej czekolady
    150 ml mleka
    2 jajka
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g cukru
    gruszki świeże lub z kompotu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placki

Ciasto czekoladowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka włożyć masło , dodać czekoladę połamaną na małe kosteczki i roztopić na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić z ognia i mieszając mikserem dodać mleko i jajka. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać cukier . Wymieszać dokładnie i powoli wsypywać do masy czekoladowej ciągle ucierając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia [samo dno] i przelać ciasto. Można także użyć formy keksowej .Na wierzchu ciasta ułożyć najlepiej pionowo gruszki ,wtedy ciasto po upieczeniu wygląda bardziej efektownie.Piec w 180 stopni C ok. 45 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować