Krucho waniliowe ślimaczki z masą makową z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

, aromatyczne smaczne krucho waniliowe slimaczki z masą makową - na kazda okazje -polecam:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1.Kruche ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    25dag zimnego masła
    1 łyzeczka cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki śmietany 18 proc.
    2. Masa makowa:


    150 g maku
    50 g cukru
    pół łyżki miodu:,
    3 łyzeczki rodzynków
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    kilkanascie sztuk drobnej suszonej zurawiny
    1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
    1 , 2 łyżeczki cynamonu
    1 łyczeczka miękkiego masła
    oraz cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Krucho waniliowe ślimaczki z masą makową z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, cukier waniliowy zagnieść ciasto.Schłodzic conajmniej 30 minut w lodówce.

    2. Masa makowa
    Mak zalać wrzącą wodą odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody a następnie dwukrotnie zemleć w maszynce
    Do zmielonego maku dodać pozostałe skadniki , wymieszac.

    3. Ciasto podzielić na 3 części.
    Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować prostokąty, rozprowadzić mase makowa , zwinąć w rulon ciąć na prostokąty około 3 centymetrowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 25 -30 minut.
    Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem, smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować