Krucho waniliowe ślimaczki z masą makową z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, cukier waniliowy zagnieść ciasto.Schłodzic conajmniej 30 minut w lodówce.
2. Masa makowa
Mak zalać wrzącą wodą odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody a następnie dwukrotnie zemleć w maszynce
Do zmielonego maku dodać pozostałe skadniki , wymieszac.
3. Ciasto podzielić na 3 części.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować prostokąty, rozprowadzić mase makowa , zwinąć w rulon ciąć na prostokąty około 3 centymetrowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 25 -30 minut.
Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze