Drożdżowe ślimaczki z masą makową

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Dzieci za nimi przepadają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    50 g drożdży
    50 g margaryny
    1/2 szklanka cukru
    16 g cukru waniliowego
    1 niepełna szklanka letniej wody
    1 łyżka oleju
    2 jajka
    2 żółtka (1 do ciasta, 1 do posmarowania rogalików)
    1 łyżka mleka
    850 g masy makowej w puszce

Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe ślimaczki z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do drożdży wsypujemy 1/2 łyżki cukru, 1/4 szklanki letniej wody i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wlewamy resztę wody, olej, wsypujemy pozostałą mąkę, margarynę, roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na 2 placki. Rozsmarowujemy na nich masę makową. Placki zwijamy (podobnie jak roladę), następnie kroimy w 1,5 cm plastry. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z 1 łyżką mleka. Pieczemy w 180 *C ok. 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować