Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami

4.94 (146 ocen)

Czekam zawsze na wczesne jabłka a rodzina na szarlotkę z nimi. Dzisiaj postanowiłam trochę odejść od tradycyjnej szarlotki. Ciasto było pyszne.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    250 g margaryny
    1 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany
    30 g drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1.5 kg jabłek
    1 kisiel
    4 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Forma: 24 X 36
Wystaw ocenę:

4.94 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać ze śmietaną i łyżką cukru.Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać cukier,cukier waniliowy, proszek, żółtka i drożdże. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie nierówne części.
  • Jabłka 2. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce. Dodać dwie łyżki tartej bułki, kisiel ( u mnie truskawkowy), cynamon i wymieszać.
  • Ciasto z jabłkami 3. Większą część ciasta rozwałkować i włożyć do formy z papierem do pieczenia, posypać resztą bułki tartej i wyłożyć jabłka.
  • Ciasto 4. Resztę ciasta skubać i układać na jabłkach. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni, Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować