Kruche z rabarbarem i pianą

  • wyświetlono: 727 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Kwaskowaty smak rabarbaru to smak wiosny i pasuje on do ciast, napojów, dżemów i deserów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili.

Goszka
  • 50min

Składniki

Kruche ciasto
- 2 szklanki maki
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa
- 500 g rabarbaru
- garść wiśni - u mnie mrożone
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 budyń waniliowy
- 150 ml mleka
Piana
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche z rabarbarem i pianą

  • Kruche z rabarbarem i pianą1. Kruche ciasto
    - Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia.
    - Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami.
    - Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie na noc.
    - Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    - Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno i boki na ok. 3 cm wysokości. Ponakłuwać widelcem.
    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20 minut.
    Masa budyniowa
    - Rabarbar kilka godzin wcześniej obrać z włóknistej skórki i pokroić na 2 cm plastry. Zasypać cukrem. Ja zostawiłam na noc.
    - W czasie gdy spód jest w piekarniku, zagotować rabarbar z wiśniami i masłem.
    - Wlać mleko wymieszane z budyniem i zagotować.
    - Masę budyniową wylać na podpieczony spód.
    Piana
    - Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
    - Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    - Pianę wyłożyć na masę budyniową.
    - Wstawić ponownie do piekarnika na 180 st.C na 15 minut.

Porady

Zamiast wiśni można użyć truskawek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakikruche z rabarbarem

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: 17angelika

Sernik z pianą i brzoskwniami

Kiedyś znalazłam ten przepis i...

Kruche rożki z rabarbarem i pianką

Dodane przez: benka

Kruche rożki z rabarbarem i pianką

Kwaśny smak rabarbaru złamany słodką...

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Kruche ciasto wypełnione delikatną,...

Szarlotka z kisielową pianą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Szarlotka z kisielową pianą i chrupiącą kruszonką

Jesień bez szarlotki?!Ależ skąd!Ta...

sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: justyna933

Sernik z pianą i brzoskwiniami

Przepis z zeszytu babci. Nadaje...

image-1pmish6

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik z rodzynkami i pianą

Pyszne ciasto w sam raz do kawki.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE