Kruche z rabarbarem i pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto
- Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia.
- Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami.
- Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie na noc.
- Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno i boki na ok. 3 cm wysokości. Ponakłuwać widelcem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20 minut.
Masa budyniowa
- Rabarbar kilka godzin wcześniej obrać z włóknistej skórki i pokroić na 2 cm plastry. Zasypać cukrem. Ja zostawiłam na noc.
- W czasie gdy spód jest w piekarniku, zagotować rabarbar z wiśniami i masłem.
- Wlać mleko wymieszane z budyniem i zagotować.
- Masę budyniową wylać na podpieczony spód.
Piana
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
- Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Pianę wyłożyć na masę budyniową.
- Wstawić ponownie do piekarnika na 180 st.C na 15 minut.
Komentarze