Kruche z rabarbarem i pianą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kwaskowaty smak rabarbaru to smak wiosny i pasuje on do ciast, napojów, dżemów i deserów. Udało mi się nawet przekonać rodzinę i również go polubili.

  • 50 min

Składniki:

  • Kruche ciasto
    - 2 szklanki maki
    - 4 żółtka
    - 200 g masła
    - 1 łyżka cukru
    - cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    Masa budyniowa
    - 500 g rabarbaru
    - garść wiśni - u mnie mrożone
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 łyżki masła
    - 1 budyń waniliowy
    - 150 ml mleka
    Piana
    - 4 białka
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche z rabarbarem i pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche z rabarbarem i pianą 1. Kruche ciasto
    - Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia.
    - Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami.
    - Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie na noc.
    - Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    - Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno i boki na ok. 3 cm wysokości. Ponakłuwać widelcem.
    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20 minut.
    Masa budyniowa
    - Rabarbar kilka godzin wcześniej obrać z włóknistej skórki i pokroić na 2 cm plastry. Zasypać cukrem. Ja zostawiłam na noc.
    - W czasie gdy spód jest w piekarniku, zagotować rabarbar z wiśniami i masłem.
    - Wlać mleko wymieszane z budyniem i zagotować.
    - Masę budyniową wylać na podpieczony spód.
    Piana
    - Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
    - Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną.
    - Pianę wyłożyć na masę budyniową.
    - Wstawić ponownie do piekarnika na 180 st.C na 15 minut.

Porady

Zamiast wiśni można użyć truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować