Ciasto z rabarbarem i pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie przełożyć do blachy o wymiarach 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15minut do lekkiego zrumienienia.Rabarbar oczyścić z twardych włókien, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i podsmażyć 5 minut po czym całkowicie ostudzić.Gdy rabarbar będzie zimny białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać cukier oraz mąkę i krótko zmiksować do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar oraz pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 25 minut.
Komentarze