Ciasto z rabarbarem i pianą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ciasta z rabarbarem

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej,
    50 g masła,
    1/4 szklanki cukru,
    5 żółtek,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg rabarbaru,
    3 łyżki cukru,

    Beza:
    5 białek,
    1/4 szklanki cukru,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie przełożyć do blachy o wymiarach 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiec przez 15minut do lekkiego zrumienienia.Rabarbar oczyścić z twardych włókien, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i podsmażyć 5 minut po czym całkowicie ostudzić.Gdy rabarbar będzie zimny białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać cukier oraz mąkę i krótko zmiksować do połączenia się składników. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar oraz pianę z białek. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować