Ciasto z rabarbarem i pianą

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się domem i dziećmi: 5-letnią Martą i 18-miesięcznym Szymonkiem. Ciastem zajadają się mąż i córka.

Składniki:

  • Ciasto: 3 żółtka
    ● 15 dag margaryny
    ● łyżka cukru pudru
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 2 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    ● szczypta soli
    Masa rabarbarowa:
    ● ok. 50 dag rabarbaru
    ● 10 dag cukru
    ● budyń waniliowy
    ● 150 ml mleka
    ● 6 dag masła
    Piana: 3 białka
    ● 10 dag cukru
    ● 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem i pianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy, a następnie siekamy z margaryną. Żółtka ucieramy z cukrami i razem ze śmietaną dodajemy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy, wlepiamy dno i boki tortownicy (śr. 26-28 cm). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 °C.
  • 3. Masa rabarbarowa: rabarbar obieramy i kroimy w grube plasterki. Wsypujemy z cukrem do rondla i odstawiamy na 2 godziny. Następnie dodajemy masło i zagotowujemy. Wlewamy budyń wymieszany z mlekiem. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Gorącą wykładamy na ciasto.
  • 4. Piana: białka ubijamy z cukrem na sztywno, delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na masę. Pieczemy 15 minut w 180 °C.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: Rabarbar można ułożyć na upieczonym cieście i przykryć ubitą pianą wymieszaną z łyżką budyniu w proszku. Piec 30 minut w temp. 180 °C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować