Kruche ciasto z rabarbarem i galaretką

4.5 (202 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu,lekko kwaśne i nie za słodkie.Połączenie galaretki z rabarbarem po upieczeniu pysznie smakuje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 12 %
    1 łyżka cukru waniliowego

    Nadzienie:
    1 kg rabarbaru
    1 dowolna galaretka ( u mnie brzoskwiniowa )

    Dodatkowo:
    1 łyżka bułki tartej
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Kruche ciasto z rabarbarem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy na dwie części.
  • 2. Jedną część ciasta wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
  • 3. Rabarbar oczyszczamy,obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na małe kawałki.Do pokrojonego rabarbaru wsypujemy galaretkę w proszku.Dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto.
  • 4. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na rabarbar.
  • 5. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
  • 6. Upieczone ciasto studzimy,wyjmujemy z blaszki i oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować