Kruche z czekoladową pianką i borówkami

0 (0 ocen)

Bardzo kruche ciasto, czekoladowa pianką i pyszne borówki amerykańskie z własnego ogródka. Ciasto idealne na letnie przyjęcie w ogrodzie.

Składniki:



  • 1 kostka margaryny
    1,5 szk mąki pszennej
    1 szk mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 żółtek
    Pianka
    5 białek
    1 szk cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 szt budynie czekoladowe
    1/2 szk oleju rzepakowego
    400 g borówki amerykańskiej
    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche z czekoladową pianką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach na złoto około 15-20 min. Wyjąć i przestudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i ubijać do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki. Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować