Pyszne kruche ciasto w którym znajdziemy delikatną i słodką piankę z zatopionymi owocami borówki amerykańskiej posypaną chrupiącą kruszonką.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
250 g masła / margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki
pianka białkowo-budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe / wanilinowe bez cukru
0,5 szklanki oleju
200 g borówki amerykańskiej - bądź dowolne owoce w zamian
Kruche z borówkami, budyniową pianką oraz kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i wkładamy ją do lodówki.
Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, po czym ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na wymiary blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 20 minut w temp 180 stopni. Gdy ciasto się podpiecze wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy piankę białkowo-budyniową. Ubijamy pianę z białek do której stopniowo dodajemy cukier oraz wsypujemy budynie. A na samym końcu ubijając powoli dodajemy olej. Gotową piankę wykładamy na ostudzony kruchy spód, a na jej wierzchu układamy borówki które posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika do 180 stopni na 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze