Kruche z borówkami, budyniową pianką oraz kruszonką

4.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto w którym znajdziemy delikatną i słodką piankę z zatopionymi owocami borówki amerykańskiej posypaną chrupiącą kruszonką.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    250 g masła / margaryny
    5 żółtek
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szklanki mąki

    pianka białkowo-budyniowa:

    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 budynie śmietankowe / wanilinowe bez cukru
    0,5 szklanki oleju
    200 g borówki amerykańskiej - bądź dowolne owoce w zamian

    kruszonka:

    2 łyżki masła / margaryny
    2-3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki

    blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm
    papier do pieczenia

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Kruche ciasto

Kruche z borówkami, budyniową pianką oraz kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na kruszonkę przygotowujemy kruszonkę i wkładamy ją do lodówki.

    Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, po czym ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

    Po 30 minutach wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na wymiary blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy 20 minut w temp 180 stopni. Gdy ciasto się podpiecze wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Między czasie przygotowujemy piankę białkowo-budyniową. Ubijamy pianę z białek do której stopniowo dodajemy cukier oraz wsypujemy budynie. A na samym końcu ubijając powoli dodajemy olej. Gotową piankę wykładamy na ostudzony kruchy spód, a na jej wierzchu układamy borówki które posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika do 180 stopni na 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Porady

możemy użyć dowolne sezonowe owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować