Kruche z pianką i borówkami

4.5 (191 ocen)

Kruche z delikatną pianką i owocami.

Składniki:


  • 1 kostka margaryny
    1,5 szk mąki pszennej
    1 szk mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 żółtek
    Pianka
    5 białek
    1 szk cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 szt budynie waniliowe
    1/2 szk oleju rzepakowego
    300 g borówki amerykańskiej
    100 g malin
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche z pianką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować