przepis Dorotki Świątkowskiej z bloga "Moje Wypieki", który lekko modyfikuje zmieniając głównie dodatki - oprócz świeżych owoców wykorzystałam też suszone
1 godz. 10 min
Składniki:
na blaszkę 20X30 cm
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 4-5 żółtek
- kostka margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruche z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Jedną połówką wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w 180 stopniach przez około 10 minut.
2.Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce (można je posypać łyżką bułki tartej, aby wchłonęła wilgoć)
3.Osobno ubić na sztywno białka, dodać do niech cukier, następnie wzmocnić pianę przesianym budyniem i mąką. Na koniec wlać olej i aromat do ciasta.
4.Na podpieczony spód i owoce wyłożyć gotową pianę, a wierzch obsypać pozostałym ciastem z lodówki startym na grubych oczkach.
Komentarze