kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche, delikatne z mięciutką budyniową pianką, do tego maliny lub inne ulubione owoce. Pycha!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny, zimnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    Delikatna budyniowa pianka:
    5 białek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    Ponadto:
    500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Budynie

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
    Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
    Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .


    Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować