Kruche sypane z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, żółtka, schłodzony tłuszcz. Posiekać składniki nożem dokładnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ½ ciasta, zapiec w temp. 180 stopni przez 10 minut. Następnie przestudzić i rozsmarować dżem.
Białka posolić, ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier puder, ubijać. Potem dodać budyń, wymieszać. Do sztywnej masy dodawać porcjami ser i olej, delikatnie mieszać. Wylać powstałą masę na podpieczoe ciasto z dżemem, wyłożyć osączone wiśnie. Przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Przestudzoe ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
1.Mrożone wiśnie można w sezonie zastąpić świeżymi.
Komentarze