Kruche sypane z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche wykonane inaczej – po prostu sypane z wiśniami i bezową warstwą z serem. Super smaczne, delikatne.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 20x25 cm
    Składniki ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej (pojemność szklanki 250 ml)
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    ½ kostki margaryny(u mnie Kasia)
    3 żółtka
    1 łyzeczka proszku do pieczeia
    3 łyżki dżemu wiśniwego lub dowolnego ciemnego
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    1 szklanka wydrylowanych, osączonych wiśni( mnie mrożone)
    3 białka
    Szczypta soli
    ¾ szklanki cukru pudru + do posypania ciasta
    ¾ szklanki sera z wiaderka jak na sernik
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy Beza

Kruche sypane z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, żółtka, schłodzony tłuszcz. Posiekać składniki nożem dokładnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ½ ciasta, zapiec w temp. 180 stopni przez 10 minut. Następnie przestudzić i rozsmarować dżem.
    Białka posolić, ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier puder, ubijać. Potem dodać budyń, wymieszać. Do sztywnej masy dodawać porcjami ser i olej, delikatnie mieszać. Wylać powstałą masę na podpieczoe ciasto z dżemem, wyłożyć osączone wiśnie. Przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Przestudzoe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

1.Mrożone wiśnie można w sezonie zastąpić świeżymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować