Kruche rurki z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż ładnie się połączą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski ok 2-2,5cm i zawijamy je na formie do rurek.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
2.Po wyjęciu z piekarnika rurki delikatnie zdejmujemy z foremek (łatwo odchodzą, ale trzeba uważać, żeby nie połamać)
3.Masa:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.
Kawę zaparzamy w bardzo małej ilości wody. Po zaparzeniu odcedzamy i studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń, cały czas ucierając. Dodajemy napar kawowy i spirytus do smaku.
Masę można schłodzić chwilę w lodówce przed nadziewaniem rurek.
Rurki nadziewamy szprycą lub małą łyżeczką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Jeśli musicie pominąć alkohol w masie, dodajcie aromat np. rumowy.
Komentarze