Kruche po-kuszenie

5 (1 ocen)

  • 4 godz.

Ciasto wielosmakowe, idealne na święta lub inne przyjęcia. Równie dobrze może zastępować ciasto tortowe.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki
    3/4 szklanki cukru kryształu
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy mały
    30 dkg masła
    2 łyżki śmietany
    2 żółtka
    2 całe jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 łyżki kokosu
    2 łyżki kakaa

    Masa orzechowa:
    25 dkg mielonych orzechów włoskich
    pół szklanki mleka
    5 płaskich łyżek cukru kryształu
    25 dkg miękkiego masła

    Masa serowa:
    0,5 kg twarogu na sernik
    5 dkg masła
    1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa
    3/4 szklanki cukru pudru
    pół szklanki mleka
    1 jajko
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy

    Masa jabłkowa:
    1 kg obranych i startych jabłek
    3 galaretki agrestowe

    Polewa:
    tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    1 łyżka masła
    (lub gotowa polewa z torebki)
    Dekoracja- wg własnych upodobań:)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kruche po-kuszenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto zwykłe kruche 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą siekając, a następnie formujemy kulę. Dzielimy je na 3 równe części.
  • Ciasto kruche kokosowe 2. Jedną pozostawiamy, do drugiej dodajemy kokos- siekamy by ciasto dobrze połączyło się z wiórkami.
  • Ciasto kruche kakaowe 3. Do trzeciej dodajemy kakao i również dokładnie zagniatamy. Schładzamy ok godziny w lodówce, następnie wałkujemy na wielkość blachy. U mnie 36x24cm. Pieczemy każdy placek osobno w temp 180st przez ok 30 minut.
  • Gotowa masa serowa 4. Ser, jajko, masło i cukier miksujemy ze sobą. Stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dosypujemy galaretkę. Budyń dodajemy do mleka, mieszamy. Dodajemy do masy serowej i mieszamy ok 3 minut do zgęstnienia. Studzimy.
  • 5. Jabłka stawiamy na ogniu, chwilkę dusimy i dodajemy galaretki. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
  • 6. Orzechy przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy gotując na wolnym ogniu. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po odrobinie ostudzone orzechy.
  • 7. Przełożenie ciasta: Brytfannę- najlepiej ze ściąganym rantem wyłożyć folią spożywczą. Na spód dać placek zwykły, na to masę serową, placek kakaowy, masę jabłkową, placek kokosowy. Czekamy ok 3 godz aż masy całkowicie zastygną. Wierzch i boki smarujemy masą orzechową, polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy. Podajemy schłodzone.

Porady

Można dowolnie kombinować ze smakami ciasta kruchego, np wszystkie trzy zrobić takie same, lub orzechowe. Do sera możemy użyć 3 galaretki, wtedy i kolor i smak będzie bardziej truskawkowy- lub taki jakich galaretek użyjemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos Masa Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować