Kruche serowo-jabłkowe ciasto

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam smaczne kruche ciasto-serowe z masa serowa gotowana i z masa jabkowa .Polewa czekoladowa dodaje ciastu słodkosci :) polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1.Kruche ciasto:

    2 pełne szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    3 żółtka
    2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy lub aromat waniliowy

    2. Masa serowa:
    1/2 kg sera białego
    3\4 kostki masła
    3 jajka
    1 pełna szklanka cukru pudru
    1 budyń o smaku waniliowym
    1/2 szklanki mleka

    3. Masa jabłkowa:
    1 i 1\2 kg jabłek
    1 łyzka masła
    1 galaretka agrestowa
    1\2 łyzeczki cynamonu

    4. Polewa czekoladowa
    1/2 kostki margaryny
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    oraz
    -1 łyżka żelatyny -5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
    dodatkowo
    cukier puder do lekkiego oprószenia ciasta lecz niekoniecznie

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Placek Desery

Kruche serowo-jabłkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Krucy spód:
    Z podanych składników wyrób ciasto. Podziel na 3 równe części i upiecz je w natłuszczonej blaszce w temp. 180 stopni ok przez ooło 25 minut..
    2 Masa serowa
    Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij pianę.
    Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Dodaj zmielony ser i ubitą pianę z białek. Masę umieść w garnku na ogniu i chwilę gotuj ,cały czas mieszać aby się nie przypaliła.
    Dodaj rozpuszczony w mleku proszek budyniowy , chwile całosc gotuj.Na pierwszym placku wyłóz goraca mase serową, przypryj drugim plackiem..

    3. Masa jabłkowa:
    Jabłka obierz, zetrzy na tarce i usmaz z masłem ,Nastepnie dodaj cynamon galaretkę, wymieszaj.Mase wyłóz na kolejny placek, przykryj trzecim.

    4.Wykonanie polewy

    Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody.
    Margarynę, cukier, że rozpuszczoną żlatynę i kakao rozpuść na wolnym ogniu - nie gotuj . Po przestudzeniu dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj .Polewę czekoladową rozprowadz na wierzchu.
    Przed podaniem wierzch mozna oprószyc dodatkowo cukrem pudrem lecz niekoniecznie.

Porady

mo blacha 25 na 35. zna uzyc gotowej polewy czekoladowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa serowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować