Kruche paluchy z sosem serowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska która uprzyjemni czas spędzony przed komputerem lub telewizorem. Nawet kuchenny amator lub amatorka poradzi sobie z tym przepisem :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - zimne masło: 150 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - kwaśna śmietana: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - żółtko: 1 sztuka
    - mak/kminek/sezam/gruba sól: 0.5 szklanki

    - ser gorgonzola: 50 gramów
    - serek śmietankowy: 100 gramów
    - jogurt naturalny: 100 gramów
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - szczypiorek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Kruche paluchy z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekaj z zimnym masłem, następnie rozetrzyj palcami. Dodaj jajko, śmietanę i sól. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2 godziny.
  • Kruche paluchy - potnij ciasto na paski 2. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Ciasto pokrój na pasy grubości 1,5 cm radełkiem lub nożem. Jeśli paski będą bardzo długie, przetnij je na pół.
  • Kruche paluchy - posyp ciasto makiem/sezamem/kminkiem 3. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. Każdy pasek posmaruj po wierzchu rozkłóconym żółtkiem i posyp makiem, sezamem, kminkiem lub grubą solą.
  • Gotowe kruche paluchy 4. Piecz przez około 20 minut, aż paluchy się zezłocą. Podawaj wystudzone z sosem serowym.
  • 5. Przygotuj sos serowy. W miseczce rozgnieć drewnianą łyżką gorgonzolę z serkiem kremowym. Następnie dodaj jogurt, drobniutko posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Całość wymieszaj bardzo dokładnie, aby nie było grudek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Mak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować