Bardzo Kruche, Domowe Paluchy Kminkowo Paprykowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierwszy przepis z serii "Przekąski meczowe"
Jak wiadomo (panowie na pewno wiedzą;) dosłownie za chwilkę zaczynają się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej i z tej okazji jako że też jestem fanem i kibicuje naszym postanowiłam przygotować przekąski na te mistrzostwa, szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania. Pierwszy z nich to te pyszne, delikatne i kruche paluchy z ciasta niby francuskiego (czemu niby dowiecie się z przepisu)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki paluchów:
    220 g mąki pszennej tortowej
    150 g serka naturalnego
    3/4 nie czubatej łyżeczki soli
    180 g masła
    1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej
    kminek, papryka w proszku słodka lub ostra (może być też sezam czy mak)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Bardzo kruche, domowe paluchy kminkowo paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski wrzucamy po kolei mąkę, masło, serek, sól, na razie 1 łyżkę jogurtu bądź śmietany i z około 2 łyżki kminku.
    Zaczynamy zagniatać i jeśli ciasto nie za bardzo chce się skleić dodajemy jeszcze trochę jogurtu bądź śmietany.
    2. Gotowe zagniecione ciasto chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    3. Następnie tak schłodzone ciasto dzielimy na 4 kuliki i wałkujemy osobno każdą z nich na dość cienki placek. Smarujemy każdy placek wodą i obsypujemy dodatkowo kminkiem bądź papryką
    Radełkiem wykrawamy paseczki, skręcamy je i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.

    Gotowe pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować