Kruche drożdżowe rurki z marmoladą

4.49 (158 ocen)

Pyszne rurki z ciasta drożdżowego, z dużą ilością masła, który nadaje im kruchości. Nadziane twardą marmoladą, która nie wypływa podczas pieczenia. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    180 g miękkiego masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    1/4 szkl ciepłego mleka
    60 g świeżych drożdży
    1 jajko
    2 żółtka

    Dodatkowo:
    marmolada (najlepiej twarda)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Kruche drożdżowe rurki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do "ruszenia drożdży". Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Ciasto dobrze zagnieść rękami lub wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
  • 2. Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady i rozsmarować nożem (zostawiając jeden bok wolny). Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (Inspiracja/ źródło: Przy kuchennym stole)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować