Pyszne rurki z ciasta drożdżowego, z dużą ilością masła, który nadaje im kruchości. Nadziane twardą marmoladą, która nie wypływa podczas pieczenia. Polecam!
Kruche drożdżowe rurki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do "ruszenia drożdży". Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Ciasto dobrze zagnieść rękami lub wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
2.Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady i rozsmarować nożem (zostawiając jeden bok wolny). Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
3.Piec w 180 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (Inspiracja/ źródło: Przy kuchennym stole)
Komentarze