Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na kwadratową tortownicę 24x24cm
    Na kruche ciasto:
    2 szklanki mąki (250ml)
    125g zimnego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 całe jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat migdałowy

    Na galaretkę:
    800 g śliwek węgierek
    2 łyżki cukru
    1 szklanka wody
    30 g żelatyny

    Na krem:
    600 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    1/3 szklanki wody
    2 łyżeczki kakao
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia następnie dodać cukier, zimne masło, żółtka, jajo i aromat. Wszystko razem posiekać za pomocą noża lub specjalnej "siekaczki" do kruchego. Zagnieść szybko ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej pół godziny.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić w cieście dziurki widelcem, aby równo rosło. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto ostudzić.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem 2. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, zalać wodą i zagotować.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem 3. Śliwki zdjąć z ognia i dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją równomiernie na ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Bardzo zimną śmietanę ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mascarpone, dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać zimną już żelatynę, krótko zmiksować. Krem natychmiast wyłożyć na śliwkową galaretkę, bo będzie szybko tężał.
    Kakao wymieszać z vynamonem i posypać krem. Odstawić ciasto do lodówki na 2 h. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować