Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem

  • wyświetlono: 782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne.

IMG_20200806_213033_346
  • 20 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Na kwadratową tortownicę 24x24cm
Na kruche ciasto:
2 szklanki mąki (250ml)
125g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy

Na galaretkę:
800 g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
1 szklanka wody
30 g żelatyny

Na krem:
600 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem

  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia następnie dodać cukier, zimne masło, żółtka, jajo i aromat. Wszystko razem posiekać za pomocą noża lub specjalnej "siekaczki" do kruchego. Zagnieść szybko ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej pół godziny.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zrobić w cieście dziurki widelcem, aby równo rosło. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto ostudzić.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem2. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem, zalać wodą i zagotować.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem3. Śliwki zdjąć z ognia i dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją równomiernie na ciasto. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Kruche ciasto ze śliwkami w galaretce i kremem4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Bardzo zimną śmietanę ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie mascarpone, dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać zimną już żelatynę, krótko zmiksować. Krem natychmiast wyłożyć na śliwkową galaretkę, bo będzie szybko tężał.
    Kakao wymieszać z vynamonem i posypać krem. Odstawić ciasto do lodówki na 2 h. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Śliwkibita śmietanakruche ciastoCiasto z bitą śmietanąmascarponeciasto ze śliwkamikrem z mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

Kruchy migdałowy spód warstwa soczystych...

Kruche ze śliwkami

Dodane przez: dagita

Kruche ciasto ze śliwkami

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką...

Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i kruszonką

Dodane przez: rzelkazag

Kruche ciasto ze śliwkami

Pomysł narodził się z myślą o tym,...

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną

Dodane przez: Di bloguje

Biszkopt ze śliwkami w galaretce i bitą śmietaną

Galaretka ze śliwkami jest przeeepyszna,...

kruche sliwki

Dodane przez: dusiowa

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Delikatne i soczyste ciasto ze...

Kruche ciasto ze śliwkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Kruche ciasto ze śliwkami

Łatwe, szybkie, pyszne kruche ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE