Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

4.42 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto o kruchym spodzie i bardzo słodką bezą,której słodycz przełamana jest kwaskowatymi porzeczkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki tortowej
    50 g cukru pudru
    1 łyżka cukru z wanilią
    4 żółtka
    200 g masła
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    beza:
    4 białka
    szczypta soli
    200 g cukru
    1 łyżka mączki ziemniaczanej

    ponadto:
    500 g obranych czerwonych porzeczek
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mączki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.42 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Beza

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką,cukrem pudrem,proszkiem i szczyptą soli. Dodać żółtka i zagnieść ciasto,owinąć folią i włożyć do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
    Blaszkę (użyłam kwadratową o wym. 25/25 cm) wysmarować masłem. Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki,ponakłuwać widelcem,wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiec na złoty kolor ( ok. 20 minut). Wyjąć i przestudzić.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę dodając stopniowo cukier. Piana musi być sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mączkę ziemniaczaną.
    Porzeczki wymieszać z cukrem i mączką bezpośrednio przed położeniem na ciasto.
    Na podpieczony spód nałożyć porzeczki i ubitą pianę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 *C po czym zmniejszyć temperaturę do 150* i piec jeszcze 10-15 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia i dopiero kroić na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować