Kruche ciasto z jeżynami ogrodowymi i budyniowa pianką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne!

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    200 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 żółtek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka budyniowa:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    szczypta soli
    oraz
    około 500 g jeżyn ogrodowych
    cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kruche ciasto z jeżynami ogrodowymi i budyniowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jezyny roprowadzamy na ciescie. 1. Jeżyny płuczemy pod bieżąćą wodą.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, ddoajemy żółtka, cukry, sól, oraz posiekane nożem schłodzone masło.
    Zagniatamy kruche ciasto.
    Ciasto dzielimy na dwie części jedna mniejszą i druga większa.
    Mniejsza część ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, , rozwałkowujemy wiekszą części ciasta i wykładamy nim dno blaszki.
    Układamy jeżyny-patrz zdjęcie.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie dodajemy partiami cukier i proszek budyniowy.
    Piankę wylewamy na owoce a następnie ścieramy na wierzch mniejsza część schłodzonego kruchego ciasta.
    Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180'C.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

blacha 20 na 25 cm zdjecia sa róznej rodzielczosci , do wyboru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować