Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli
oraz
około 500 g jeżyn ogrodowych
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Kruche ciasto z jeżynami ogrodowymi i budyniowa pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny płuczemy pod bieżąćą wodą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, ddoajemy żółtka, cukry, sól, oraz posiekane nożem schłodzone masło.
Zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części jedna mniejszą i druga większa.
Mniejsza część ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, , rozwałkowujemy wiekszą części ciasta i wykładamy nim dno blaszki.
Układamy jeżyny-patrz zdjęcie.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie dodajemy partiami cukier i proszek budyniowy.
Piankę wylewamy na owoce a następnie ścieramy na wierzch mniejsza część schłodzonego kruchego ciasta.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180'C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
blacha 20 na 25 cm
zdjecia sa róznej rodzielczosci , do wyboru.
Komentarze