Ciasto z jeżynami i pianką białkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić je na dwie części - 60% i 40%. Zawinąć w folię spożywczą i dać schłodzić do zamrażalki ok. 1 godzinę. Ciasto można sobie przygotować nawet dzień wcześniej.
2.Blaszkę 33x20 wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce na grubych oczkach ścieramy większą część ciasta (60%), rozprowadzamy widelcem, delikatnie przyciskamy. Podpiekamy około 20 minut w piekarniku 190 stopni na złoty kolor, studzimy.
3.Ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodajemy cukier puder. Białka powinny być gęste i lśniące. Na końcu powoli dodajemy proszek budyniowy i wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód. Blisko siebie układamy jeżyny. Zcieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Porady
Jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej.
Komentarze