Ciasto z jeżynami i pianką białkowo-budyniową

4.49 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejne ciasto z cyklu "Łatwe, szybkie i pyszne". Oczywiście można użyć mrożonych owoców i przypomnieć sobie smak lata :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2, 5 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Delikatna pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40g)
    1/2 szklanki oleju

    Ponadto:
    ok. 500 g jeżyn
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto z jeżynami i pianką białkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Podzielić je na dwie części - 60% i 40%. Zawinąć w folię spożywczą i dać schłodzić do zamrażalki ok. 1 godzinę. Ciasto można sobie przygotować nawet dzień wcześniej.
  • 2. Blaszkę 33x20 wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce na grubych oczkach ścieramy większą część ciasta (60%), rozprowadzamy widelcem, delikatnie przyciskamy. Podpiekamy około 20 minut w piekarniku 190 stopni na złoty kolor, studzimy.
  • 3. Ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodajemy cukier puder. Białka powinny być gęste i lśniące. Na końcu powoli dodajemy proszek budyniowy i wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód. Blisko siebie układamy jeżyny. Zcieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku 190 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli używamy mrożonych owoców nie rozmrażamy ich wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Budyń Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować