słodki biszkopt a w środku kwaskowe , apetyczne jeżyny-proste ale smaczne ciasto które każdmu się uda!polecam!
25 min
Dla 10 osób
Składniki:
5 jajek
125 g mąki pszennej
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg jeżyn ogrodowych
szczypta soli
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Biszkoptowe ciasto z jeżynami ogrodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżyny opłukać pod bieżącą wodą.
Mało roztopić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypać połowę podanej ilości cukru.
Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym , wlać masło , dodać partiami mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek , całość delikatnie ze sobą połączyć .
Połowę masy biszkoptowej wylać do formy, wyłożyć na całej powierzchni gęsto jeżyny, a następnie na te owoce wlać resztę masy .
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 40- 45 min.
Przed podaniem można wierzch oprószyć cukrem pudrem
Smacznego!
Komentarze