Biszkoptowe ciasto z jeżynami ogrodowymi

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób

słodki biszkopt a w środku kwaskowe , apetyczne jeżyny-proste ale smaczne ciasto które każdmu się uda!polecam!

  • 25 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    125 g mąki pszennej
    125 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    125 g rozpuszczonego masła
    1czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kg jeżyn ogrodowych
    szczypta soli
    cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Biszkopt

Biszkoptowe ciasto z jeżynami ogrodowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny opłukać pod bieżącą wodą.
    Mało roztopić.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypać połowę podanej ilości cukru.
    Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym , wlać masło , dodać partiami mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek , całość delikatnie ze sobą połączyć .

    Połowę masy biszkoptowej wylać do formy, wyłożyć na całej powierzchni gęsto jeżyny, a następnie na te owoce wlać resztę masy .
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 40- 45 min.

    Przed podaniem można wierzch oprószyć cukrem pudrem
    Smacznego!

Porady

blaszka 20 na 25.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować