Kruche ciasto z czekoladą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukry, sól smietane oraz posiekane zimne masło i jajko.Zagniatamy kruche ciasto,dzielimy na dwie części-mniejsza i większa.
Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek..
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie rozprowadzamy rozwałkowane ciasto.(większa część). Na ciasto ścieramy na tarce połowę czekolady , układamy śliwki skórką ku górze. Delikatnie oprószamy je cynamonem a a następnie na śliwki ścieramy resztę czekolady. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i przykrywamy nim owoce.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 45 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone starta czekoladą.
Porady
Formę o wym. 25×30cm wykładamy papierem do pieczenia.
WIERZCH OZDOBIŁAM WYCIĘTYMI LISTKAMI ZE SKRAWKÓW CIASTA
Komentarze