Kruche ciasto kokosowe

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche, pełnoziarniste ciasto muśnięte czekoladowym kremem plus mega kokosowa masa. Pyszne, szybkie i efektowne ciasto gotowe!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 50 g mąki pszennej
    • 50 g cukru
    • 2 żółtka
    • łyżka śmietany
    • szczypta soli
    • szczypta proszku do pieczenia
    • 100 g masła
    Masa kokosowa:
    • szklanka mleka
    • szklanka cukru
    • 300 g wiórek kokosowych
    • 300 g miękkiego masła
    • łyżka esencji waniliowej
    Dodatkowo:
    • krem czekoladowy


Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery

Kruche ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mieszamy mąki, cukier, proszek od pieczenia i sól. Dodajemy masło z lodówki i siekamy. Dodajemy śmietanę, żółtka i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie przekładamy do przygotowanej foremki na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
  • masa kokosowa 2. Masa kokosowa:
    Mleko zagotowujemy z cukrem. Chwilę gotujemy, dosypujemy kokos. Gotujemy jeszcze parę minut. Wystudzony kokos miksujemy z masłem i ekstraktem waniliowym.
  • kruchy spód 3. Wystudzony spód smarujemy masłem czekoladowym.
  • tarta kokosowa 4. wykładamy masę kokosową. Zdobimy wiórkami kokosowymi.
    Smacznego!

Porady

Ciasto najlepiej smakuje lekko schłodzone. Można zaserwować go ze świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Masa kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować