Kruche ciasteczka kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tym razem coś dla miłośników kokosu.Bardzo kruche ciasteczka kokosowe z masą kokosowa,zawładną waszym podniebieniem.Minus jest taki ,że są baaardzo wciągające :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    70 dkg mąki pszennej
    50 dkg margaryny
    20 dkg cukru pudru
    10 dkg kokosu
    4 żółtka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany

    MASA KOKOSOWA:
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    1/2 szklanki cukru kryształu
    10 dkg kokosu
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: mąkę wysypać na stolnicę,dodać margarynę-posiekać razem.Dodać resztę składników i zarobić ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać ciasteczka.
    Piec na złoty kolor w 180 stopniach . ( ciasteczka szybko się pieką,trzeba pilnować żeby się nie spaliły )
  • 2. MASA: do garnka wlać mleko,dodać cukier i kokos.Wymieszać i gotować na małym ogniu ,do momentu,aż masa zgęstnieje (mleko musi wsiąknąć ).Odstawić do wystygnięcia.Zimny masę utrzeć z masłem.
  • 3. Ciasteczka przekładać masą. Dodatkowo można obtoczyć je w kokosie.

Porady

Ciasteczka bez masy można przechowywać na prawdę długo,wystarczy je trzymać w szczelnym pudełku( i dalej będą kruche) Można je przekładać dowolną masą,powidłem,dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować