kruche ciasto

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lubię ten przepis bo jest bardzo prosty, dość "przyzwoicie" stoi z kaloriami, nie zawiera proszku ani sody przez to jest zdrowy. Dla mnie stanowi bazę do: ciasteczek, szarlotki, tart oraz mazurków.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło ( 0,25 kostki): 62 gramy
    - śmietana: 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moja szarlotka 1. Składniki wyżej podane starczają mi na spód do małej tortownicy lub około 30 ciasteczek.

    Na stolnicę wsypuję mąką, robię wgłębienie w które wbijam jajko, dodaję śmietanę, cukier, szczyptę soli oraz kroję masło z lodówki. Wszystko siekam nożem, a następnie zagniatam ciasto. Owijam je w folię i wkładam do zamrażalnika na noc ( na popołudnie i na noc, jak wychodzi z czasem), następnego dnia rano przekładam niżej w lodówce. Posypuję stolnicę mąką i rozwałkowuję ciasto.

    Na ciasteczka: szklanką lub foremką kroję kształty krążków, posypuję cukrem brązowym lub sezamem i wkładam na 10 minut do rozgrzanego do 200 C piekarnika.

    Na szarlotkę: podpiekam spód przez 10-15 minut, w międzyczasie obrane i starte dwa jabłka duszę w rondelku z łyżką wody, łyżeczką cukry oraz szczyptą cynamonu. Następnie przekładam na ciasto, układam kratkę z pasków ciasta i piekę jeszcze 10 minut.

    Na tartę lub mazurek: piekę spód 15-20 minut. Na ostygnięte ciasto układam: owoce i galaretkę lub masę budyniową i owoce lub kajmak i bakalie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować