Kruche ciasteczka maślane z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis na te ciasteczka jest banalnie prosty, a ciacha wychodzą przepyszne. Baaardzo maślane, kruche, z delikatnym cytrusowym posmakiem i z przepyszną żurawiną w środku. Jeśli Wasze dzieci lubią pomagać przy robieniu ciasteczek, to ten przepis idealnie nadaję się do wspólnego pichcenia. Spróbujcie!

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 200g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 120g miękkiego masła
    – 80g cukru
    – 1 żółtko
    – 50g suszonej żurawiny
    – skórka z 1/2 pomarańczy (ja dałam skórkę z dwóch mandarynek)
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Kruche ciasteczka maślane z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać skórkę, żółtko, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę pokrojoną w drobną kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciasteczka, ostrożnie przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią. Ciasteczka należy całkowicie wystudzić na blaszce, dopiero potem ściągać z papieru. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować