Kruche ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Te proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka maślane będą idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty podczas świątecznych spotkań z rodziną oraz przyjaciółmi. Możemy je dowolnie wykrawać i dekorować, co dostarczy nam mnóstwo frajdy oraz wprawi w cudowny nastrój świąteczny :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 280 g mąki
    - 110 g cukru pudru
    - 2 małe żółtka
    - 200 g masła
    - esencja waniliowa

    GLAZURA
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 -3 łyżki Malibu lub soku z cytryny

    DODATKI
    - wiórki kokosowe
    - mielone orzechy laskowe
    - kolorowe pisaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, 2 żółtka oraz 2 - 3 łyżeczki esencji waniliowej. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy na jednolitą masę. Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • kruche ciasteczka maślane 2. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego dowolne kształty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra- dół) i pieczemy przez około 8 - 10 minut (do lekkiego zarumienienia).

    * Ciasteczka dekorujemy dopiero po ostygnięciu. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i mogą się złamać. Po ostygnięciu twardnieją i dopiero wtedy możemy zabrać się do ich dekorowania.
  • 3. Cukier puder dokładnie rozprowadzamy z Malibu lub sokiem z cytryny. Powstałą glazurą smarujemy ciasteczka i posypujemy wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami laskowymi. Do dekoracji świetnie sprawdzą się także gotowe pisaki cukrowe. Życzę smacznego! :)

Porady

* Ciasteczka dekorujemy dopiero po ostygnięciu. Zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo delikatne i mogą się złamać. Po ostygnięciu twardnieją i dopiero wtedy możemy zabrać się do ich dekorowania. * Jeśli glazura jest zbyt gęsta dodajmy do niej odrobinę więcej Malibu lub soku z cytryny. * Do ozdobienia aniołków świetnie sprawdzi się sam lukier lub lukier posypany kryształkami cukru. * Do dekoracji ciasteczek możemy użyć także maku, ziaren słonecznika lub siemienia lnianego, suszonych owoców lub nasion chia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować