Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek to jedne z moich ulubionych ciastek, które piekę już od ponad 4 lat. Są naprawdę przepyszne, nie przesłodzone oraz przyjemnie chrupiące. Jednym słowem najlepsze i idealne do kawy lub herbaty oraz tak do podjadania! Ich aromat i delikatność niezwykle kusi, a każdy kęs wprost rozpływa się w ustach.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    120g mąki pszennej/orkiszowej
    60g wiórków kokosowych
    50g masła/margaryny
    50g smalcu (*)
    4 łyżki cukru (płaskie)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka kokosowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolite ciasto.
    Następnie z ciasta należy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą z nich spłaszczyć oraz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Dodatkowo na ciastkach odcisnęłam foremką wzorek. Można widelcem lub go pominąć.)
    Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 w 180 stopniach.
    (Ciasteczka powinny być delikatne oraz tylko odrobinę zarumienione. Podczas stygnięcia odpowiednio stwardnieją.)

Porady

(*) Smalec nadaje ciastkom większej kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Można go zastąpić masłem lub margaryną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować