Kruche babeczki w środku z powidłami i orzechowa bezą. Bardzo smaczne,polecam.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g margaryny lub masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
powidła śliwkowe
Beza orzechowa
200 g orzechów włoskich
80 g cukru
2 białka
Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w 180 st około 15 min.
Komentarze