Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą

4.97 (187 ocen)

Kruche babeczki w środku z powidłami i orzechowa bezą. Bardzo smaczne,polecam.

Składniki:


  • 200 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    125 g margaryny lub masła
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    powidła śliwkowe
    Beza orzechowa
    200 g orzechów włoskich
    80 g cukru
    2 białka
Wystaw ocenę:

4.97 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w 180 st około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować