Ciasto kruche z powidłami i orzechową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepić spód blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę zawinąć w folię. Ciasto z blaszką i zawinięty kawałek odstawić do lodówki.
Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Na końcu wymieszać z orzechami.
Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem i posmarować powidłami. Wyłożyć piankę orzechową. Z pozostałego ciasta odrywać kawałeczki i posypać po masie orzechowej.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 30 minut do zarumienienia.
Komentarze