Kruche babeczki z powidłami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rozpływają się w ustach! Najlepiej smakują z powidłami domowej roboty, ale można użyć też gotowych powideł, a nawet konfitury wiśniowej. Doskonałe zimą, kiedy możemy wykorzystać domowe przetwory.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - szklanka mąki,
    - 1/2 kostki masła lub margaryny,
    - 1 jajko,
    - 2 łyżki cukru,
    - szczypta soli,
    - 6-8 łyżeczek powideł śliwkowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać nożem z mąką, cukrem i szczyptą soli. Dodać jedno jajko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać przez około godzinę.
  • 2. Foremki do babeczek wysmarować cienko masłem lub margaryną.
    Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać od razu foremkami do babeczek krążki i wylepiać je ciastem.
    Do każdej babeczki włożyć po łyżeczce powideł, z ciasta wycinać krążki i nakładać na wierzch każdej babeczki.
    Piec około 20 minut, w 180 st.C.

Porady

Powidła można wymieszać z łyżką posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, a także startą, gorzką czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować