Krucha tarta ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki prezent dla dzieci i dorosłych

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto : 2 szklanki mąki, 2 żółtka, 1/2 kostki masła, łyżeczka smalcu, 2 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, łyżeczka sproszkowanego imbiru

    Nadzienie : 50 dkg śliwek węgierek

    Glazura : 1/2 słoika dżemu morelowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Krucha tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, osuszyć, z każdej usunąć pestkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem i smalcem. Dodać żółtka, śmietanę, przyprawy i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno tortownicy o średnicy 28 cm. W ciasto leciutko wcisnąć połówki śliwek ( przecięciem do góry ), wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 25 minut. Dżem podgrzać w kubeczku, by nieco zrzedł, po czym zmiksować. Gdy tarta przestygnie, każdą śliwkę posmarować glazurą morelową.

Porady

Kiedy zabraknie śliwek, można użyć mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować