Tarta ze śliwkami

1.4 (5 ocen)

  • 3 godz.

No i w końcu nadszedł czas na węgierki. U nas już dojrzałe więc...tarta się stała :P

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    60 g cukru
    1/2 łyżeczka startej skórki z cytryny
    120 g masła
    2 łyżki śmietany30 %
    2 żółtka jajek
    Farsz:
    1 kg śliwek (węgierki)
    1 łyżka soku z cytryny
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

1.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z zimnym masłem.

    Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty.

    Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować