Krówki

  • wyświetlono: 1831 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

lepsze od sklepowych

Beata07
  • 90min

Składniki

1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/4 kostki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Krówki

  • 1. Mleko i cukier wsypuję do garnuszka i zagotowuję. Zmniejszam gaz i gotuję ok 30-40 min.od czasu do czasu mieszając. Czasem gotowanie trwa dłużej. Dokładnie nie można określić czasu gotowania. Masa musi zrobić się po prostu brązowa. Wtedy mieszam już praktycznie cały czas, gdyż szybko się przypala, aż do uzyskania pożądanego przeze mnie koloru kajmaku. Im dłużej gotujemy, tym bardziej intensywnego koloru nabiera. Wyłączam gaz i wrzucam masło. Mieszam do jego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masę wykładam na deseczkę wyłożoną folią spożywczą. Równam nożem i odstawiam do przestygnięcia. Chłodną, lecz jeszcze bardzo plastyczną masę, za pomocą tejże foli, formuję z zgrabny prostokąt i ponownie schładzam. Gotowe kroję w paski szer. 3 cm, a następnie w małe kwadraciki. Z tej porcji masy wyszło mi ok 24 sztuki. I deser gotowy.

Porady

Gdy masa zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, mleko należy mieszać cały czas nie przerywając mieszania, gdyż szybko się przypala

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekrówkimasa kajmakowa

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche Krówki

Dodane przez: gotowanietoproste

Kruche Krówki

Te krówki są przepyszne, robiłam...

krowki

Dodane przez: cook and look

Domowe krówki

Krówki, ciągutki, mordoklejki......

Herbatnikowa krówka

Dodane przez: Bożena Z.

Herbatnikowa krówka

Herbatnikowa krówka to pyszny...

Czarna krówka

Dodane przez: megii013

Czarna krówka

Ciasto na kakaowym biszkopcie,...

krówka

Dodane przez: Lussy1409

Domowa krówka

przepis dostałam od koleżanki,...

Dodane przez: Lussy1409

Krówka

dla wielbicieli słodkości

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE