Domowe krówki kruche

4.45 (213 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Krówki to pyszne smakołyki, jakie pamiętam z dzieciństwa i niestety do dnia dzisiejszego mam do nich słabość. Uwielbiam te z kruchym lub lekko ciągnącym środkiem. Przygotowanie domowych cukierków jest banalnie proste, a jedyne czego nam potrzeba to cierpliwości przy mieszaniu masy. Efektownie zapakowane świetnie sprawdzą się jako prezent dla bliskich.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki

    cukier kryształ 2 szklanki
    mleko 3,2 % 2 szklanki
    masło 100 g
    cukier wanilinowy 16 g
Wystaw ocenę:

4.45 (213 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Domowe krówki kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy na średniej mocy palnika, mieszamy co jakiś czas. Po upływie około godziny masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor. Wtedy redukujemy moc palnika i mieszamy cały czas, aby masa krówkowa się nie przypaliła. Im dłużej masa podgrzewana, tym bardziej kruche krówki otrzymamy. Foremkę wykładamy folią spożywczą i smarujemy niewielką ilością masła. Gorącą masę ostrożnie przelewamy, wyrównujemy wierzch i odstawiamy na parę minut. Ciepłą, ale już zastygniętą masę kroimy w kosteczki i zawijamy w papier do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować