domowe krówki

4.47 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Będzie Was boleć ręka od mieszania :)))), może nawet niektórzy będą mieć zakwasy :), ale ! nagroda w postaci wspaniałych kruchutkich domowych tofików, zdecydowanie warta jest poświęcenia :)Cukierki nie są bardzo słodkie, tak w sam raz, są kruche, nie ciągnące.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 gramów skondensowanego słodzonego mleka
    150 gramów cukru (do całości możecie sobie dopełnić 2 łyżkami cukru waniliowego)
    80 gramów masła
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Toffi Cukierki Krówki

Domowe krówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. W rondlu zagotowujemy 3 powyższe składniki, nie odchodzimy od garnka i cały czas mieszamy, na małym ogniu masa powinna nam lekko bulgotać, a my wciąż mieszamy :) Na początku będą nam się tworzyć "farfocle" brązowe, tak ma być. Ciągłe mieszanie jest niezbędne, gdyż jak przez chwilkę przestaniemy, masa nam się przypali. Pod koniec gotowania ( u mnie około 20 minut), masa ma mieć taką konsystencję i ma mieć kremowo - brązowy kolorek.
  • krok2 2. Po wyłączeniu gazu jeszcze przez około 2 minutki (nie więcej) energicznie ucieramy masę.
    Blaszkę keksową o wymiarach 12x28 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Wylewamy na nią masę, wygładzamy szybko powierzchnię (masa szybko zastyga), lekko schładzamy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Ja włożyłam masę do zamrażarki i po 15 minutach masa dała się już kroić. Łyżka, która mieszamy masę powinna być drewniana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Cukier Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować