Domowe krówki

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Krówki, ciągutki, mordoklejki... Kto ich nie lubi? :) Rozpływające się w ustach, po prostu pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 180 g masła
    - 4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Domowe krówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. (Jest to konieczne, ponieważ masa może się przypalić). Gotujemy ok. 30 minut, aż masa nabierze krówkowego koloru. Formę 20x20 wykładamy papierem do pieczenia. Gorącą masę przelewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie formę umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Krówki najłatwiej pokroić nożem wysmarowanym olejem, wtedy się nie kleją. Pokrojone krówki najlepiej pozawijać w papierki, można użyć zwykłego papieru do pieczenia. Przechowujemy w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 sporych krówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować