Domowe krówki

  • wyświetlono: 2834 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Krówki, ciągutki, mordoklejki... Kto ich nie lubi? :) Rozpływające się w ustach, po prostu pyszne.

cook and look
  • 40min

Składniki

- 1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g masła
- 4 łyżki miodu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowe krówki

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. (Jest to konieczne, ponieważ masa może się przypalić). Gotujemy ok. 30 minut, aż masa nabierze krówkowego koloru. Formę 20x20 wykładamy papierem do pieczenia. Gorącą masę przelewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie formę umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc. Krówki najłatwiej pokroić nożem wysmarowanym olejem, wtedy się nie kleją. Pokrojone krówki najlepiej pozawijać w papierki, można użyć zwykłego papieru do pieczenia. Przechowujemy w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi ok. 40 sporych krówek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekrówki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: cola39

domowe krówki pyszne cudo

wychodzą za każdym razem są rewelacyjne...

Dodane przez: Ewa916

Krówki domowej roboty

tanie, proste i pyszne

Dodane przez: 12_latka_

Krówki domowe

Ten przepis mam od mamy która dostała...

krówki

Dodane przez: izaa_a

krówki...

Cukierki są kruche, mocno śmietankowe...

Krówki domowej roboty

Dodane przez: ilka_86

Krówki domowej roboty

Bardzo dobre, kruchutkie, rozpływające...

Krówka

Dodane przez: GSi

Krówka

Bardzo słodka krówka na poprawę...