Krokiety z pieczarkami i marchewką

4.51 (148 ocen)

  • 40 min

Bezmięsne krokiety, które będą idealnie pasować jako piątkowy obiad, a także jako ciepła przystawka na przyjęciu. Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    2 szklanki mleka
    ½ szklanki wody gazowanej
    1 jajko
    Sól
    2 jajka i bułka tarta do panierowania

    Farsz:
    1kg pieczarek
    1 marchewka
    3 cebule
    1 por
    3 jajka
    Sól, pieprz
    Świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki zmiksowana jednolitą masę. Ciasto ma być dość rzadkie. Pozostawić na przynajmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki. Z tej porcji wychodzi ok. 20 naleśników. Farszem napełnić naleśniki. Panierować w lekko posolonych, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.
  • 2. Farsz: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i przesmażyć na łyżce oleju razem z cebulą, do odparowania wody. Białą i zieloną część pora pokroić w cienkie talarki. Jajka ugotować na twardo, posiekać drobno. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki ostudzić, zimne połączyć z pozostałymi składnikami i posiekaną pietruszką. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować