ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów)
Składniki na naleśniki:
900 g mąki,
4 jajka,
około 1,5 l mleka,
sól,
2 łyżki majeranku,
4 łyżki oleju,
około 1,5 szklanki wody.
Składniki na farsz:
1,5 kg mięsa z rosołu,
80 dag pieczarek,
pięć większych marchewek (ugotowanych),
2 pęczki natki pietruszki,
ostra papryka,
sól,
szczypta tymianku,
2 średnie cebule,
2 łyżki masła.
Dodatkowo:
jajka i bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
Krokiety z mięsem, pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę naleśniki
Pieczarki kroję w kostkę, cebulę siekam, solę i pieprzę. Podsmażam na maśle.
Mięso obieram, pietruszkę siekam.
Marchewkę, pieczarki, pietruszkę i mięso miksuję na jednolitą masę. Doprawiam ostrą papryką, solą i odrobiną tymianku. Dokładnie mieszam.
Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju.
Komentarze