Krokiety z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne krokiety z trzema rodzajami mięsa. Idealne na obiad ale też jako przystawka z barszczykiem czerwonym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki piwa
    1,5 szklanka mleka
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    4 łyżki oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    2 ćwiartki z kurczaka
    ćwiartka z kaczki
    4 mięsne żeberka
    2 cebule
    sól
    pieprz
    ostra papryka w proszku
    olej
    2 jajka
    marchewka
    4 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego

    Dodatkowo:
    2 jajka
    pół szklanki mleka
    sól
    szklanka bułki tartej
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trzy rodzaje mięsa włożyć do garnka, dodać umytą i obraną dużą marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalać zimną wodą tak by tylko zakryła mięso. Gotować na niewielkim ogniu ok. 3 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, ostudzić, obrać z kości i zmielić na maszynce do mięsa o drobnych oczkach razem z ugotowaną marchewką. Dodać jajka oraz podsmażoną cebulkę. Wszystko dobrze doprawić.
    Ze składników na ciasto smażyć naleśniki. Na każdym naleśniku układać farsz mięsny i zwijać w formę krokietów.

    Jajka rozrobić z mlekiem i solą. Każdy naleśnik obtoczyć w jajku z mlekiem i bułce tartej, smażyć na oleju.

Porady

Podawać z barszczykiem czerwonym lub ćwikłą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować