Uwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Te przygotowałam z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera feta. W smaku obłędne!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
Sól
Farsz:
600 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
150 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
200 g sera feta
2 jajka
Bułka tarta do panierowania
Sól
Pieprz
Krokiety z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta.
2.Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę.
3.Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano.
Komentarze