Ciekawe połączenie kurczaka ze szpinakiem i curry. Zajadają się nimi nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem. Na marginesie, to moje ulubione:)
Krokiety ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, mleka, wody, jajek i soli robimy naleśniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni, na dosłownie kropelce oleju.
2.Oddzielnie na patelni poddusić szpinak, żeby odparował z wody, doprawić go solą i pieprzem (można pokusić się o ząbek czosnku jeżeli ktoś ma ochotę i dla niego pasuje do curry) i dodać do przestudzonego kurczaka. Do farszu dodajemy też majonez, śmietanę, curry, paprykę i sok. Całość doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba.
Układamy farsz na naleśniku i zawijamy go w kopertę. Krokiety układamy łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
3.Mieszamy starty ser ze śmietaną i polewamy (raczej smarujemy) po naleśnikach, posypujemy delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekamy w temp. 200C przez ok. 30 minut (do zarumienienia).
Komentarze