Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej najlepiej na noc namoczyć grzyby.
Na drugi dzień obgotować je w tej samej wodzie ( ok. 40 min ), aż będą w miarę miękkie, odcedzić, posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Kapustę również posiekać nie za drobno, zalać wywarem od grzybów, dodać pokrojoną dowolnie cebulę, pocięty czosnek, olej, posiekane grzyby i wstawić do gotowania. Jeżeli wywaru z grzybów będzie za mało, dodać wody.
Kapustę dusić aż będzie miękka, doprawić do smaku, odstawić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej, wymieszać.
W tym czasie kiedy kapusta się dusi, zrobić ciasto wg własnej ulubionej receptury i usmażyć naleśniki.
2.Smarować nadzieniem dowolnie, ja to robię do połowy naleśnika.
3.Zwinąć w ruloniki...
4.Takie naleśniki można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, po wierzchu posypać tartym żółtym serem i zapiec.
Można też jak ja pociąć je na pół odcinając końce, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na gorącym oleju aż będą rumiane i chrupiące.
Komentarze