Krokiety z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Można je zrobić na zapas, wybornie smakują z pikantnym czerwonym barszczem.

Składniki:

  • 20 naleśników zrobionych wg własnego, ulubionego przepisu
    farsz :
    1 kg kapusty kiszonej
    2 duże cebule + 3 ząbki czosnku
    2 spore garści suszonych grzybów
    4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier do smaku, ew. troszkę posiekanych suszonych pomidorów
    olej do smażenia
    2 roztrzepane jajka do obtoczenia
    bułka tarta własnej roboty do panierowania + dodatkowo 2-3 łyżki do zagęszczenia kapusty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-036lckw 1. Dzień wcześniej najlepiej na noc namoczyć grzyby.
    Na drugi dzień obgotować je w tej samej wodzie ( ok. 40 min ), aż będą w miarę miękkie, odcedzić, posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

    Kapustę również posiekać nie za drobno, zalać wywarem od grzybów, dodać pokrojoną dowolnie cebulę, pocięty czosnek, olej, posiekane grzyby i wstawić do gotowania. Jeżeli wywaru z grzybów będzie za mało, dodać wody.

    Kapustę dusić aż będzie miękka, doprawić do smaku, odstawić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej, wymieszać.


    W tym czasie kiedy kapusta się dusi, zrobić ciasto wg własnej ulubionej receptury i usmażyć naleśniki.
  • image-1oky43u 2. Smarować nadzieniem dowolnie, ja to robię do połowy naleśnika.
  • image-27ryrxh 3. Zwinąć w ruloniki...
  • image-1ixwhwv 4. Takie naleśniki można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, po wierzchu posypać tartym żółtym serem i zapiec.

    Można też jak ja pociąć je na pół odcinając końce, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na gorącym oleju aż będą rumiane i chrupiące.

    Podać z filiżanką czerwonego barszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować