Krokiety z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Domowe krokiety z kapustą i grzybami są najlepsze. Dawno ich nie robiłam… ale ostatnio mnie i męża naszłą na nie ochota więc zakasałam rękawy i wzięłam się za przygotowanie krokietów

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    3 jajka

    300 g mąki

    ok 750 ml mleka

    2 łyżki oleju

    szczypta sol

    Farsz:

    1 kg kapusty kiszonej

    15 g grzybów suszonych

    2 cebule

    1 łyżeczka kminku

    sól, pieprz

    2 liście laurowe

    5 ziaren ziela angielskiego

    Dodatkowo:

    Bułka tarta

    5 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Farsz: Kapustę odsącz z nadmiaru soku i pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę włóż do garnka dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Całość zalej wodą ( woda ma sięgać 1 cm nad kapustą ) i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut

    2. Grzyby zalej wodą – tak by woda zakryła grzybki. I moczymy 15 minut

    3. Kapustę odcedzamy , ponownie zalewamy wodą i dodajemy wodę spod grzybów, gotujemy 10 minut. Odcedzamy

    4. Cebulę obieramy i smażymy na 1 łyżce masła , aż cebula się zezłoci.Dodaj grzyby i smaż jeszcze 5 minut

    5. Do kapusty dodaj cebulę z grzybami, dodaj przypraw do smaku i wymieszaj

    5. Ciasto naleśnikowe : Wsyp mąkę z solą do miski. Rozbełtaj jajka i dodaj do mąki. Cały czas mieszając powoli wlewaj mleko, mieszaj aż w cieście nie będzie grudek

    6. Usmaż cienkie placki.

    7. Na naleśnik nałóż porcję farszu. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie dolną część i zwiń ku górze. Krokiet obtocz w jajku a następnie w bułce – czynność powtórz i smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować