Domowe krokiety z kapustą i grzybami są najlepsze. Dawno ich nie robiłam… ale ostatnio mnie i męża naszłą na nie ochota więc zakasałam rękawy i wzięłam się za przygotowanie krokietów
Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Farsz: Kapustę odsącz z nadmiaru soku i pokrój na mniejsze kawałki. Kapustę włóż do garnka dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz kminek. Całość zalej wodą ( woda ma sięgać 1 cm nad kapustą ) i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut
2. Grzyby zalej wodą – tak by woda zakryła grzybki. I moczymy 15 minut
3. Kapustę odcedzamy , ponownie zalewamy wodą i dodajemy wodę spod grzybów, gotujemy 10 minut. Odcedzamy
4. Cebulę obieramy i smażymy na 1 łyżce masła , aż cebula się zezłoci.Dodaj grzyby i smaż jeszcze 5 minut
5. Do kapusty dodaj cebulę z grzybami, dodaj przypraw do smaku i wymieszaj
5. Ciasto naleśnikowe : Wsyp mąkę z solą do miski. Rozbełtaj jajka i dodaj do mąki. Cały czas mieszając powoli wlewaj mleko, mieszaj aż w cieście nie będzie grudek
6. Usmaż cienkie placki.
7. Na naleśnik nałóż porcję farszu. Boki naleśnika złóż do środka, a następnie dolną część i zwiń ku górze. Krokiet obtocz w jajku a następnie w bułce – czynność powtórz i smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
Komentarze