Krokiety jajeczno - porowe z kukurydzą

4.99 (194 ocen)

Miła odmiana bezmięsnych krokietów. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim zwolennikom naleśnikowych wariacji:) Są bardzo syte i po prostu smaczne:)

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    12 cienkich naleśników wg własnego, sprawdzonego przepisu

    FARSZ:

    6 jajek ugotowanych na twardo
    2 duże pory (zielone i białe części) + 1 łyżka masła do smażenia
    1 mała puszka kukurydzy
    100 g żółtego sera
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    100 ml mleka
    2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    sól, pieprz
    3 jajka i bułka tarta do panierki + olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety jajeczno - porowe z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki usmażyć, odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Kukurydzę odsączyć na sicie.
    Pory oczyścić, drobno pokroić i przesmażyć na maśle aż zmiękną.
  • 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać łyżkę mąki, rozprowadzić ją mlekiem. Mieszać, by nie powstały grudki. Gdy zacznie gęstnieć dodać śmietanę, starte jajka, przesmażone pory i kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Na końcu połączyć z startym żółtym serem, wymieszać.
  • 4. Naleśniki smarować farszem, zwijać w krokiety.
    Panierować w jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować